2 Ocak 2016 Cumartesi

Avm ve çocuk oyunları

Avm'yi de kültürünü de hiç sevmiyorum. Buna rağmen hayatımızın içine nasıl işlediyse her tatil günü kendimizi buralarda buluyoruz. Havalar soğudu, dışarda yürüyüş yapılmıyor vb. de bahanesi oluyor. Şuan bulunduğum şehirde de avm sayısı gitgide artıyor. Üstelik yakınlarda hiç küçük esnaf da yok. Olanlar daha merkezde kalıyor. (Evin ihtiyaçları vardı biz de soluğu avmde aldık, malesef bir Erdal Bakkal yok buralarda) Yılbaşı sonrası tatilini burada gecirmeye karar vermiş ailelerle dolu bir avmye girdik. Dikkatimi çeken şeylerden biri, o çocuklardı. Bilmem fark ettiniz mi avmler artık çocukların oyun alanı haline geldi. Koşturmak,birbirlerini yakalamak, oyun oynamak istiyorlar, o göz yoran ışıklar ve bin türlü uyarıcılarla dolu havasız binanın içinde.

Siz unutun diye dünyayı, daha konsantre yapın diye alışverişinizi herşey hazır. Çocuğunuzu bile unutun. Atın oyunparkına oh rahat! Balonu bile iki üç katı fiyata alın, pısınca doldurmak için yine avm yolunu tutun. Sizle oyun oynamasın orada bir yerlerde kesin çocuklara yarışma düzenleyen ya da  elişi yaptıran birileri de var. Onlar orada bir ayrımcılığa uğrayacak ama siz fark etmeyeceksiniz. Bu gibi etkinliklerde fotoğraf çeken bir arkadaşımız olur. Ona hep "güzel çocukların" fotoğrafının çekilmesini söylerler. Çünkü "mutlu ve güzel" çocuk fotoğrafları sitelerinde yer alacak.

Bir de alışverişteki davranışlarınızı taklit eden minikler var. Onlar için de üzülüyorum, alışveriş yaparak büyüdüğünü sanıyor. Ebeveyni gibi davranıyor, raftaki kıyafetleri çekiştiriyor,bulunduğu ortama uygun davranıyor. Bundan bir 10 sene sonra eğer belli bir bilgi seviyesine ulaşamazsa hazır bir paket halinde sunulacak sisteme entegre genç.

Neyse uzatmayım, bir gün çocuğum olursa... diye gelişen fikirlerim bana kalsın. Daha bilinçli olmak lazım.

Borcum vardı 60 TL, dün onu ödedim.


1 yorum:

  1. 7 gün gibi bir süre için geri dönüşüm(aman ne geri dönüşüm gene bir markanın hayrınaydı o da ayrı tabi) kampanyası kapsamında Armada avmde geçen sene çalıştığımda yaşadığım şoku hayal bile edemezsin. Tam da bu çocuk oyunu, avm ve çocuklar meselesi beni işten sonra yaklaşık 10 gün kadar rahatsız etmişti. Anneler scooter ve patenlerle çocukları avmye getiriyor ve kapıdan girer girmez nasılsa bir şey olmaz diye bırakıp gidiyor. Çocuklar sap sap oynuyor koşturuyor mağazaları talan ediyor ve en sonunda anne geri dönsün diye bekliyorlardı. İnanamadım resmen o çocukları tamamen başı boş bırakıp alışveriş yapıyorlar tek başlarına. Havaların soğuk olduğunun farkındayım ama evde de durabilir o çocuklar yani o saçma sapan avmde saatlerce ne işi var? Zaten yazın da havalar iyi parka bahçeye gidelim diyen bir anne de yok o da ayrı konu!

    YanıtlaSil